Projekty

Cultura

Schlesische Musikfeste

Ożywienie Śląskich Festiwali Muzycznych

Od 2019 roku Fundacja Eriki Simon, wraz z innymi inicjatorami, angażuje się w odrodzenie tradycyjnego Festiwalu Muzyki Śląskiej.

Od 1830 r. na Śląsku odbyło się kilka festiwali pieśni i muzyki o charakterze małomiasteczkowym, kościelnym, organizowanych głównie przez nauczycielskie towarzystwa chóralne i innych amatorów. Pierwszy Śląski Festiwal Muzyczny odbył się w Kynau (Dolny Śląsk) w 1830 r., a ostatni z tej serii w Jauer w 1874 r. Jednak już w 1876 r. Hans Heinrich XIV Bolko Graf von Hochberg (1843 - 1926), niemiecki dyplomata, dyrektor artystyczny i kompozytor, pochodzący z zamku Fürstenstein na Śląsku, który po ślubie w 1869 r. mieszkał głównie w zamku Rohnstock, podjął inicjatywę przekształcenia festiwalu muzycznego w bardziej wyrafinowany sposób, z profesjonalnymi, renomowanymi muzykami i utworami klasycznymi.  Znaczną część niezbędnych środków finansowych na ten cel zapewnił z własnej kieszeni. Do 1925 r. kierował 19 Śląskimi Festiwalami Muzycznymi, które odbywały się w Breslau, Hirschbergu, ale przede wszystkim w Görlitz. Wystąpili tam głównie wybitni muzycy z Niemiec, Polski i Czech, którzy wykonali wielkie klasyczne dzieła chóralne i orkiestrowe.

Około 1900 r. hrabiego von Hochberga nie zadowalały już warunki, w jakich odbywały się Śląskie Festiwale Muzyczne w przebudowanej dawnej hali wystawowej Towarzystwa Ogrodniczego w Görlitz.  Również dzięki jego inicjatywie powstały plany budowy reprezentacyjnej sali koncertowej w Görlitz. Secesyjny ratusz, oddany do użytku w 1910 r., był wyposażony w organy firmy Sauer w dużej sali i mógł pomieścić 2700 widzów.

Po II wojnie światowej Śląskie Festiwale Muzyczne miały burzliwą historię - co kilka lat w Görlitz odbywały się Dni Bachowskie i Tygodnie Muzyki. Dopiero po upadku komunizmu, w 1996 r., po raz pierwszy na 27. Śląski Festiwal Muzyczny zaproszono artystów z Niemiec, Czech i Polski.

Jednak świadomość historycznego i kulturalnego znaczenia Śląskiego Festiwalu Muzycznego dla Görlitz i Śląska zaczęła wzrastać dopiero po dłuższej przerwie, a jego odrodzenie stało się głównym celem pracy grupy inicjatywnej w 2019 r. Dzięki wsparciu finansowemu Fundacji Eriki Simon pierwsze koncerty zorganizowano ponownie pod nazwą Śląskie Festiwale Muzyczne. W ten sposób Fundacja Eriki Simon spełniła swój cel, jakim jest wzmocnienie Śląska jako regionu kulturowego i kontynuowanie tradycji Śląskich Festiwali Muzycznych, które jednoczą ludzi.

Szczegółowe informacje na temat powstania, historii i odrodzenia Śląskich Festiwali Muzycznych oraz aktualny program muzyczny można znaleźć na stronie www.schlesische-musikfeste.eu.

Krzyzowa Music-Festival

• "Festiwal Muzyczny w Krzyżowej

Każdego roku w lecie muzycy z całego świata spotykają się w Kreisau/Krzyżowej (Polska), aby wspólnie tworzyć muzykę, wymieniać się doświadczeniami i realizować wspólne występy.

Doświadczone osobistości ze świata muzyki klasycznej (""Seniorzy"") współpracują z wybranymi młodymi muzykami (""Juniorzy"") w ramach dwutygodniowych warsztatów, aby stworzyć program koncertowy zaprojektowany specjalnie na potrzeby festiwalu.

Około czterdziestu młodych artystów studiuje różne dzieła muzyki kameralnej, a repertuar studiów obejmuje zarówno dzieła klasyczne, jak i współczesne.

Podobnie jak w przypadku tradycyjnego amerykańskiego festiwalu muzyki kameralnej Marlboro Music - założonego przez muzyków, którzy uciekli z Europy przed reżimem hitlerowskim - Krzyżowa-Music to nie tylko tworzenie muzyki na wysokim poziomie, ale także inspirowanie zarówno muzyków, jak i publiczności do refleksji.

Stąd też w 2017 roku, w ramach części muzycznej programu, odbyły się sympozja i wystawy, które obejmowały tematy takie jak ""Muzycy na wygnaniu"" i ""Muzycy w ruchu oporu"".

Kreisau/Krzyżowa jako historyczne miejsce oporu przeciwko terrorowi nazistowskiemu i miejsce polsko-niemieckiego pojednania zajmuje, zwłaszcza dzisiaj, szczególną pozycję i stanowi idealne tło dla tego wyjątkowego europejskiego festiwalu muzyki kameralnej.

Fundacja Eriki Simon jest jednym ze sponsorów festiwalu." Festiwal został dofinansowany kwotą 2.000,00 euro w 2021 roku.

Krzyzowa.png

Jaworskie koncerty pokoju

Co roku od maja do września odbywają się w Kościele Pokoju w Jaworze, wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO koncerty. Cykl koncertów odbywa się pod hasłem „Koncerty pokoju”. Fundacja Erika-Simon wspiera wydarzenia od samego początku ich istnienia.

Aktualny program koncertów pokojowych w roku 2019:

>>> AKTUALNY PROGRAM

JAWOR.png